Home » Skilpadder Kan Fly

Skilpadder Kan Fly

turtles-can-flyOriginaltittel: Lakposhtha parvaz mikonand
Manus: Bahman Ghobadi
Foto: Shahriar Assadi
Musikk: Hossein Alizadeh
Medvirkende: Soran Ebrahim, Avaz Latif mfl.
Produksjonsår: 2004
Nasjonalitet: Iran, Frankrike
Språk: Kurdisk, Arabisk, Engelsk
Spilletid: 98 min.
Visningsformat: 35mm

I en flyktningleir i den kurdiske delen av Irak venter alle spent på den amerikanske invasjonen. 13 år gamle Soran er en streng, men snedig leder for de andre barna i leiren, og under hans kommando samler de fryktløst miner fra de omkringliggende åsene for å tjene en slant. En morgen kommer et søskenpar til leiren, bærende med seg et blindt spedbarn. Den unge jenta Agrin greier nesten ikke leve med byrden som det lille, uønskede barnet påfører henne. Soran forelsker seg i Agrin og ønsker å hjelpe den lille familien, men hennes armløse bror Henkov har evner til å se inn i en mørk fremtid. En dag ser han krigen komme.

Bahman Ghobadi er en av de viktigste stemmene blant nålevende iranske filmskapere. Filmene hans har til hensikt å gjenspeile samfunnets problemer, noe som er et heller vanskelig prosjekt i et land som opplever streng sensur. Siden filmen En tid for fulle hester (2000), som ble tildelt Gullkameraet i Cannes (prisen for beste debutfilm), har han blant annet regissert filmen No One Knows About Persian Cats (2009), hvor han tok for seg vanskelighetene iranske musikere opplever.

Iransk filmhistorie blir gjerne delt opp i to bølger: den første med utgangspunkt i filmskaperne på 1970-tallet, den andre i de på 1990-tallet. Det er i denne andre bølgen at man finner Bahman Ghobadi, sammen med andre filmskapere som Abbas Kiarostami og Jafar Panahi. Det som gjør at Ghobadi skiller seg ut fra sine samtidige, er at han også er en viktig politisk figur for kurdere. For eksempel var En tid for fulle hester den første kurdiske filmen produsert i Iran. Med Skilpadder kan fly (2004) fortsetter han å belyse den samme tematikken som preger hans første filmer, nemlig situasjonen til kurdiske barn i Iran.

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.