Home » Vampyr

Vampyr

vampyr-dreyer-05-gOriginaltittel: Vampyr
Manus: Card Theodor Dreyer, Christen Jul
Foto: Rudolph Maté
Musikk: Wolfgang Zeller
Medvirkende: Julian West, Maurice Schutz mfl.
Produksjonsår: 1932
Nasjonalitet: Tyskland
Språk: Tysk
Spilletid: 75 min.
Visningsformat: DCP

Carl Th. Dreyer har blitt stående som en av filmhistoriens mest innflytelsesrike regissører. Han var opprinnelig utdannet journalist, men ved å skrive manus fikk han en fot inn i filmindustrien. Dreyers kunstneriske gjennombrudd kom imidlertid ikke før han flyttet til Frankrike på 1920-tallet. Det var i dette miljøet han ble eksponert for de kulturelle figurer og tanker som inspirerte ham til å lage J eanne d’Arc (1928), som av mange regnes for å være Dreyers hovedverk.

Det som særlig har fått Carl Th. Dreyer til å bli stående igjen som en av filmhistoriens høyest respekterte figurer, er hans evne til å utnytte kamera som fortellermedium. Bildene i filmene hans er så potente at de brenner seg fast i hukommelsen. V ampyr ( 1932) intet unntak: det er bildene, ikke nødvendigvis historien, som blir stående igjen.

Hovedpersonen i V ampyr, A llan Grey, spilt av filmens hovedfinansiør Julian West, ankommer en liten by i Tyskland. Merkelige hendelser finner sted i et nærliggende slott, og Grey, som er svært interessert i det okkulte, begynner å føle at han er omringet av vampyrer. Filmen føles som å observere en mann drømme, mer presist som å se en mann drømme i våken tilstand.

Vampyr anses for å være en av de beste skrekkfilmene noensinne. Men der mange slike filmer benytter seg av sjokkeffekter og skrekk, handler Vampyr om å utnytte filmmediets muligheter for å skape følelse av sterkt, marerittaktig ubehag. I lys av dét er det litt problematisk å sjangerbetegne Vampyr som e n skrekkfilm. Filmen har ikke som formål å skremme publikum ved synet av en vampyr, men heller å skape en følelse av redsel på grunn av at man ikke ser en vampyr.

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.