Home » 01.09 – Blade Runner (The Final Cut)

01.09 – Blade Runner (The Final Cut)

brunner4

”Commerce is our goal here at Tyrell. More human than human is our motto.”

I 1980-tallsklassikeren Blade Runner møter vi et dystopisk Los Angeles og Rick Deckard, en tidligere politimann som jobber som en ”blade runner”, en jeger som leter etter replikanter (roboter) som ser ut som mennesker. Mens Deckard er ute på leting, møter han Rachel, en avansert replikant som utfordrer hans syn på roboter og deres menneskelighet. Filmen utfordrer publikums forståelse av hva det vil si å være menneske.

Kultfavoritten Blade Runner er blitt en klassisk dystopisk fortelling, og ble en av de første filmene i neo-noir science fiction-sjangeren. Den ble ikke særlig godt mottatt av kritikerne, men det ble likevel en publikumssuksess. Det finnes flere forskjellige versjoner av filmen: international cut, domestic cut, directors cut og final cut. Versjonen Bergen filmklubb viser, er final cut, ettersom den ligger tett opp til Ridley Scotts opprinnelige versjon. Det ble en foregangsfilm i cyberpunk-bevegelsen på grunn av den mørke stilen og fremtidsdesignet. Den har også hatt stor innflytelse på en annen viktig kultklassiker, nemlig Ghost in a Shell. Time Magazine har den på sin liste over de 100 beste filmene som noensinne er blitt laget.

English:

In a dystopian Los Angeles we meet Rick Deckard, an ex-police officer who works as a blade runner, a hunter who tracks down bioengineered robots that look just like humans. In his investigations Deckard meets Rachel, an advanced replicate who challenges his view of the robots and their humanity. The cult favourite Blade Runner has become a classic dystopian tale and became one of the first films in the neo-noir science fiction genre.

50kr for medlemmer.
50kr for medlemskap.

350kr for semesterkort: Fri inngang på alle visninger og arrangementer i regi av filmklubben høsten 2017.

Regi: Ridley Scott. Manus: Hampton Fancher og David Peoples. USA, 1982. Blu-ray, farger, 1t 52m. Engelsk tale, norske tekster.
Foto: Jordan Croneweth. Musikk: Vangelis. Med: Sean Young, Harisson Ford, Rutger Hauer.