Home » 08.11 – The Apple

08.11 – The Apple

app

En film på krysningspunktet mellom fiksjon og dokumentar.

I Iran på 1990-tallet oppstod det en bølge av filmer som tok for seg virkelige hendelser, og iscenesatte disse med de involverte i roller som seg selv. Close-up (1990), A Moment of Innocence (1996) og The Apple (1998) er eksempler på filmer fra Iran som kombinerte det dokumentariske med fiksjon. Samira Makhmalbaf leste i en alder av atten et nyhetsoppslag som inspirerte henne til å debutere med sin første film: The Apple.

Makhmalbaf får høre nyhetene om at en arbeidsledig familiefar har holdt døtrene sine innelåst siden de ble født. Naboene melder fra om forholdet til myndighetene, og ved hjelp av en sosialarbeider blir jentene stelt og vasket. Samira bestemmer seg for å kontakte familien, og overtaler dem til å spille seg selv i en film. Samira baserer seg i sin iscenesettelse av filmens handling på familiens egne beretninger om hvordan livet var. Resultatet blir The Apple, en film som skaper en følelse av innlevelse i jentenes perspektiv på verden bak murene. Filmen fordømmer ikke foreldrenes handlinger, eller banaliserer jentenes historie for å være en sentimental beretning om fangenskap. The Apple er heller en film som blander dokumentarisme og fiksjon for å skape en autentisk gjengivelse av jentenes livsglade perspektiv på verden.

English:

At the age of eighteen Samira Makhmalbaf debuted with a film based on true events about two girls who were imprisoned in their own home since birth. Samira contacts the family and persuades them to play themselves in a film about the girls’ captivity. The result is a movie that blurs the line between fiction and documentary, but it feels as an intimate account of the two girls’ perspective on life.

50kr for medlemmer.
50kr for medlemskap.

350kr for semesterkort: Fri inngang på alle visninger og arrangementer i regi av filmklubben høsten 2017.

Sib. Regi: Samira Makhmalbaf. Manus: Samira Makhmalbaf & Mohsen Makhmalbaf. Iran, 1998. DVD, farger, 1t 26min.
Foto: Mohamad Ahmadi & Ebrahim Ghafori. Med: Massoumeh Naderi, Zahra Naderi, m.fl. Persisk tale, engelske tekster.