Home » 10.11 – Når nettene blir lange

10.11 – Når nettene blir lange

Naar-nettene-blir-lange

“Nå prøver vi jo å ha det hyggelig her!”

Som Norges første og eneste dogmefilm viser Når nettene blir lange (2000) hvor langt man kan komme med et godt manus og fremragende skuespillerprestasjoner. Mona J. Hoel setter norsk hyttejul på spissen på den samme absurde og samtidig realistiske måten vi kjenner igjen fra for eksempel Festen (1998). I tillegg til å være et sterkt bidrag til dogmeserien, står filmen på egne bein som et sterkt drama der en ikke alltid vet om en skal le eller gråte.

Kulden setter inn i storfamilien allerede før de ankommer den klaustrofobiske hytten de skal tilbringe de neste to ukene i. Storesøsters hjerte er nylig knust, samtidig som det går opp for de fleste hva det er de har sagt ja til. Det hjelper ikke at det er rim på tømmerveggene, parafinen lekker og at far i huset ser ut til å være særdeles tørst denne julen. Toppet med en polsk svigerfamilie er dette ferien alle kommer til å trenge en ferie fra.

Tross den tunge tematikken er historien underholdende fra start til slutt. Ryggraden i filmen er den mørke humoren som gjennomborer hvert øyeblikk. Filmen ble tatt godt imot da den kom ut og ble kåret til årets beste film av Natt & Dag i 2001. I tillegg vant Svein Scharffenberg som familiens overhode Amandaprisen for beste mannlige hovedrolle.

English:

As Norway’s first and only contribution to the Dogme 95 movement, Cabin Fever serves up everything we could possibly wish for in such a film. We meet a big Norwegian family celebrating Christmas in a tiny cabin together with their in-laws from Poland, a heartbroken sister and a whole bunch of suppressed childhood memories. Despite its darkness and heavy subject matter, the film is entertaining and humorous throughout, while occasionally feeling a sense of familiarity comparable to ones own family vacations.

50kr for medlemmer.
50kr for medlemskap.

350kr for semesterkort: Fri inngang på alle visninger og arrangementer i regi av filmklubben høsten 2017.

Regi og manus: Mona J. Hoel. Norge, 2000. 35mm, farger, 1t 42min. Norsk tale. Foto: Robert Nordström. Med: Svein Scharffenberg, Kari Simonsen, Gørild Mauseth.