Home » 30.08 – Possession

30.08 – Possession

poss

”I can’t exist by myself because I’m afraid of myself, because I’m the maker of my own evil”

Mark (Sam Neil) kommer hjem til sin kone Anna (Isabell Adjani) etter en lengre forretningsreise og blir møtt med nyheten om at hun ønsker å skille seg fra ham. Hun hevder at det ikke kommer av utroskap, og at hun ikke er helt sikker på hvorfor hun ønsker skilsmisse. Mark prøver desperat å finne ut hvorfor, og oppdager at hun har hatt et forhold til Heinrich (Heinz Bennent) i et år. Både Heinrich og Mark forstår etter hvert at det er noe mer som foregår og Mark engasjerer en privatetterforsker til å finne ut hva Anna driver med.

Possession er ikke en film som holder deg i hånden, som hele tiden forteller deg hva som skjer eller hvorfor. I all historiefortelling står konflikt i sentrum, motsetninger som kolliderer og driver det hele fremover. Possession er fylt med indre og ytre motsetninger i alle ledd. Mark vs. Anna/Heinrich, settingen – like ved Berlinmuren, men også i at den i sin kompleksitet står i opposisjon til publikum. Men også her er den i konflikt – med seg selv. Tross avvisningen av publikum inviterer den til å tenke, til å tolke, til å ses om og om igjen.

Filmen ble slaktet da den først ble vist i USA, men har i ettertid fått statusen den fortjener som en legendarisk film som bryter grensene for hva man kan gjøre med mediet på flere plan. Selv om amerikanerne mislikte filmen, ble den nominert til Gullpalmen i Cannes, og Adjani vant som beste kvinnelige skuespiller både der og ved andre festivaler for sin ville tolkning av Anna.

English:

Possession is a horror, drama and art-film in equal parts that wrestles with the defined conventions of what these genres are and can be perceived as, but also with the notion of filmmaking itself. Mark receives the news that his wife Anna wishes to divorce him when he comes home from business-travels. Mark hires a private investigator to find out what’s going on and finds an unexpected evil.

50kr for medlemmer.
50kr for medlemskap.

350kr for semesterkort: Fri inngang på alle visninger og arrangementer i regi av filmklubben høsten 2017.

Regi: Andrzej Zulawski. Manus: Andrzej Zulawski og Frederic Tuten. Frankrike & Vest-Tyskland, 1981. Blu-ray, farger, 2t 4min. Engelsk, fransk og tysk tale, engelske tekster. Foto: Bruno Nuytten. Musikk: Andrzej Korzynskj. Med: Isabelle Adjani, Sam Neill, Heinz Bennet.

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.