Home » 03.02 – Vi er best!

03.02 – Vi er best!

15974947_10154679034560465_7986313063640724203_oTittel: Vi er best!
Originaltittel: Vi är bäst!
Manus: Lukas & Coco Moodysson
Foto: Ulf Brantås
Musikk: Rasmus Thord
Medvirkende: Mira Barkhammar, Mira Grosin, Liv LeMoyne, Anna Rydgren, Johan Liljemark, Mattias Wiberg
Produksjonsår: 2013
Nasjonalitet: Sverige
Språk: Svensk
Spilletid: 102 min.
Visningsformat: Blu-ray

"Det er det som er punk, påvirke folk, som når vi synger at vi hater sport. Vi hater sport og vil at andre skal hate det også!"

Stockholm 1982. Selvsikre og utadvendte Klara, og den forsagte venninnen hennes Bobo, har en tilværelse mange 13-åringer kan kjenne seg igjen i. De har bl.a. irriterende foreldre som gjør dem aue, og de blir mobbet. De har også en naiv interesse for politikk, men innstillingen er alt annet enn konform. Iført hanekam og piggsveis, altfor store anellskjorter, tights og skjerf blir jentenes individualisme oppfattet som en hån sammenliknet med den nye, amboyante 1980-tallstrenden, og meningsløs i en tid hvor ”punken er død”. Fremmed– gjort–heten de derfor føler, fører til diverse opprørske handlinger, og de starter et punk- band der de får med Hedvig, en begavet og innadvendt kristen jente.

Lukas Moodysson har basert lmen på konas tegneserie og skildrer vakkert post-punkperioden både musikalsk, med den nostalgiske forvandlin- gen fra svenske punkband som KSMB og Ebba Grön til 1980-tallets elektropop med The Human League, og visuelt med sminke og kostymedesign. Låten ”We hate sport”, som blir spilt av jentene, er fengende og minner om at når alt kommer til alt, er kanskje en opplevelsesreise det eneste som betyr noe.

ENGLISH

Lukas Moodysson’s We are the best revives the youthful punk spirit, the anti-establishment and anti-mainstream rage, but in essence, gives birth to something beyond special, the beginning of an untyp– ical, contrasting friendship between Klara, Bobo and Hedvig. This is an innocent and highly empathic cine- matic experience that will launch the audience back to the memories of the first friendships, first rebellions, first flirts, first quarrels and first intangible dreams to change the world.

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.