Home » 12.05 – Oh Boy

12.05 – Oh Boy

Oh BoyTittel: Oh Boy
Originaltittel: Oh Boy
Manus: Jan-Ole Gerster
Foto: Philipp Kirsamer
Musikk: Cherilyn MacNeil, The Major Minors
Medvirkende: Tom Schilling, Katharina Schüttler, Justus von Dohnányi
Produksjonsår: 2012
Nasjonalitet: Tyskland
Språk: Tysk
Spilletid: 83 min.
Visningsformat: 35mm

“Vet du hvordan det er å føle at alle menneskene rundt deg er rare, men når du tenker deg om, finner du ut at det ikke er de andre som er problemet, men du selv?”

Oh boy er debut lmen til Jan-Ole Gerster. Da den ble sluppet i USA, fikk den tittelen A Coffee in Berlin. Filmen handler om Niko Fischer som lever i nået og tar en dag av gangen, og vi følger ham så å si minutt for minutt i løpet av et døgn i den tyske hovedstaden. Den amerikanske tittelen er inspirert av en scene hvor Niko vil kjøpe en kopp kaffe, som viser seg å by på forviklinger.

Niko droppet ut av studiene for to år siden og har egentlig bare brukt tiden til å tenke, eller det foreldre ville sagt: drive dank. Det er lett å kjenne seg igjen i rådvillheten hans. Det er ikke uten grunn at de unge nå blir kalt for “generasjon prestasjon”, noe Gerster får så godt frem i denne selvironiske tragikomedien. Filmen er i svart- hvitt og med et jazzete lydspor kan man trekke paralleller til Jim Jarmuschs tidlige periode, nærmere bestemt Coffee and Cigarettes. I begge disse filmene møter vi mennesker som ønsker å være til stede i livet, men som strever med å finne sin plass.

Oh boy er en utrolig vittig og skarpsynt film som har vunnet over 20 internasjonale priser. Den tyske filmprisen i 2013 belønnet filmen som beste spillefilm, manus, regi, hovedrolle, birolle og filmmusikk, så det er bare å håpe at Gerster kommer med ny film snart!

ENGLISH

Oh boy is Jan-Ole Gerster’s debut movie as a director and
it won over 20 international awards. The tragicomic film is about Niko who quit studying to spend all his time guring out what he wants to do, without getting anywhere. We follow him wandering about in Berlin for 24 hours where just buying a cup of coffee seems to be a bigger problem than it should be.

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.