Home » 15.03 – Come and See

15.03 – Come and See

Cth6NuPUMAAUJ4RTittel: Come and See
Originaltittel: Idi i smotri
Manus: Ales Adamovich & Elem Klimov
Foto: Aleksei Rodionov
Musikk: Oleg Yanchenko
Medvirkende: Aleksej Kravchenko, Olga Mironova, Liubomiras Laucevicius
Produksjonsår: 1985
Nasjonalitet: Russland
Språk: Russisk og tysk
Spilletid: 142 min.
Visningsformat: Blu-ray

“We’d rather eat you than let the enemy get you”

Året er 1943, og vi befinner oss i Hviterussland. Unge Floryas trosser familien og blir med i en motstandsgruppe som slåss mot de tyske okkupantene. Ved en tilfeldighet blir Floryas værende igjen i leiren, som like etter blir bombet av tyske fly. Floryas må flykte gjennom den hviterussiske ødemarka, hvor han både ser og overser de grusomme følgene av krigen.Det naive barnet som ivret etter å gå i krig for fedrelandet, forsvinner bit for bit, og til slutt ser vi kun krigens angstfylte ansikt.

I Come and See bruker Elem Klimov lyd for å fortelle om handlingene som hverken vi eller Floryas får være vitne til, eller for å la oss trenge inn i Floryas hode og høre gjennom hans ører. Lyden spiller en like viktig rolle som bildet for å formidle uhyrlighetene som foregår både i for- og bakgrunnen. Dette er ikke en krigs film slik du kjenner sjangeren, med vakre mennesker som på heroisk vis beseirer nazister; lmens stadige bruk av brudd med den fjerde veggen føles som en anklage fra krigens mange ofre om at dette er det virkelige bakteppet for underholdningen du er vant til. Filmen vant både FIPRESCI Prize og Golden Prize ved Moscow International Film Festival i 1985.

ENGLISH

The young boy Floryas joins the resistance movement
of Belarus during World War II with the naive idea of fighting for his motherland. Floryas soon finds himself facing the true horrors of the war. Come and See is often credited as the first real anti-war movie as it staunchly adheres from the usual glamorisation of war.

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.