Home » 27.01 – Stem nei

27.01 – Stem nei

15995070_10154679105055465_5688629126261156652_oTittel: Stem nei
Originaltittel: NO
Manus: Pedro Peirano
Foto: Sergio Armstrong
Musikk: Carlos Cabezas
Medvirkende: Gael García Bernal, Alfredo Castro, Luis Gnecco, Néstor Cantilla, Antonia Zegers
Produksjonsår: 2012
Nasjonalitet: Chile
Språk: Spansk
Spilletid: 117 min.
Visningsformat: DCP

Chile, happines is coming”

NO tar oss med til en betydningsfull måned i Chiles nyere historie. Vi følger både det profesjonelle og det private livet til René Saavedra. Han var en av nøkkelpersonene bak ”Stem nei!” kampanjen før valget i 1989, som handlet om hvorvidt diktatoren Pinochet skulle få bli sittende som president eller ikke. På dagtid produserer han TV-reklamer for brus, såpe-operaer og så videre, mens han bruker resten av tiden sin på å produsere forskjellige reklamer som skal få det Chilenske folket til å stemme nei. Både Saavedra og muligheten for det Chilenske demokrati er under stadig trussel av den diktatoriske statsmakta som forsøker å sette sine klør i ”Nei”-kampanjes skapere.

Foruten å være en såkalt feel-good film gir den oss et godt bilde på en ofte oversett historisk hendelse, kanskje fordi de fleste statsmaktene i vesten var Pinochets støttespillere. Filmen viser problemene med å bo under diktaturet: tortur, bortføringer, henrettelser og overgangen mellom klipp fra arkivene og Larraíns dramatisering er nesten umerkelig: alt er filmet med tv-kamera som var vanlig på 1980-tallet som gir et autentisk preg. NO ble nominert til Oscar for Beste fremmedspråklige film i 2013.

ENGLISH

NO follows René Saavedra, one of the main creators behind the anti-Pinochet advertisement campaign leading up to the election that would eventually re-introduce democracy in Chile. The film centers around the problems of producing anti-government advertisements in a dictatorship, concerning Saavedras personal and professional life.

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.