Home » 28.04 – Mot veggen

28.04 – Mot veggen

headon_1130_430_90_s_c1Tittel: Mot veggen
Originaltittel: Gegen die Wand
Manus: Fatih Akin
Foto: Rainer Klausmann
Musikk: Alexander Hacke, Maceo Parker
Medvirkende: Birol Ünel, Sibel Kekilli, Catrin Striebeck
Produksjonsår: 2004
Nasjonalitet: Tyrkia, Tyskland
Språk: Tysk, Tyrkisk og Engelsk
Visningsformat: 35mm

Mot veggen er historien om Cahit og Sibel, en uvanlig kjærlighetshistorie om to vidt forskjellige verdener som støter sammen og endrer seg i multikulturelle omgivelser.

Cahit er en av stamkundene på en bar. Han spiller Depeche Mode på full guffe i bilen, og tempoet får et perfekt klimaks med uvøren kjøring og selvdestruktive impulser. Han har mistet identiteten. Sibel er en forførerisk, vakker tyrkisk-tysk kvinne med en livskamp som får henne til å søke den endelige frigjøringen i selvmordet. Hun kommer fra en tradisjonell familie med en far som er en mann av ære, en bror som er overbeskyttende og en mor som er kjærlig, men maktesløs. Det skyver henne ut i en tilstand av smerte og desperasjon, og den mest håndfaste løsningen hun finner, er å gifte seg med Cahit. Livslysten hennes inspirerer Cahit, og fra å ha en nihilistisk innstilling til seg selv og omverdenen begynner han å lengte etter kjærlighet, frelse og mening.

Som om Sibels besluttsomhet og virkelighetsflukt snakker for en mulig minoritet av tyskfødte tyrkiske kvinner, ser vi i Mot veggen en forvandling av denne forbudte fantasien til et realistisk bilde med sitt eget sett av valg og konsekvenser. Fatih Akin uttrykker sine personlige refleksjoner rundt de tyrkisk-tyske kulturelle forbindelsene og kløftene, men viktigst er det at han ser på hvor langt vi er villige til å gå for å finne det innerste i oss selv. Dette er en film som berører alle uansett bakgrunn man blir fanget av de intense følelsene som er i spill.

ENGLISH

With exquisite low-light visuals interrupted by chapter-like sequences of Turkish folk music whose lyrics progress tightly with the relationship between Cahit and Sibel, Fatih Akin awlessly captures an essential portrait in today’s society. With a rightful merit for its excellent cinematography, Gegen die Wand was awarded the highly acclaimed Golden Bear at
the 2004 Berlinale.

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.