Home » 09.05 – 20:00 – Human Highway

09.05 – 20:00 – Human Highway

SØNDAG 9. MAI KL. 20.00, TIVOLI, KVARTERET

Regi: Neil Young og Dean Stockwell. Manus: Neil Young, Russ Tamblyn, Dean Stockwell, James Beshears og Jeanne Field. Foto: David Myers. Musikk: Neil Young, Devo m.fl. Medv.: Neil Young, Russ Tamblyn, Dean Stockwell, Dennis Hopper, Mark Mothersburg og resten av Devo m.fl. Farger, 1 t. 28 min.

Everyone grab a shovel, dig that hole and dance like a mole

Human Highway er en kuriositet av de sjeldne. Man skulle jo tro at dersom Neil Young i 1982 regisserte et absurd, glorete drama om en bensinstasjon ved et atomkraftverk så skulle man i det minste ha hørt om det. Og hvis filmen attpåtil kunne skilte med Dean Stockwell, Dennis Hopper, Devo og Young selv i hovedrollene, ville det jo være nærliggende å tenke at man skulle kunne være i stand til å lete den opp på YouTube. Men dengang ei og dengang ei. Filmen finnes, men er vanskelig å få sett og nær sagt umulig å få tak i på noen form for fysisk format. Dermed faller det på Bergen filmklubb å løfte dette tapte mesterverket frem i lyset.
Den spesifikke handlingen i Human Highway er tilnærmet likegyldig. Det viktige er ikke hva, men hvordan. Young forteller sin høyst særegne historie med en vimsete, absurd logikk; her får man klønete og nærmest tilfeldig humor, og en estetikk som minner om et åttitallsfjernsynsapparat med alle farger og kontraster skrudd opp til maks. Det hele ispedd en rekke besynderlige musikalske opptredener av og med Devo og regissøren selv.
Med sine mange stilistiske særegenheter og de mange Lynch-favorittene på rollelista, minner Human Highway mest av alt om Lynchs tilsvarende glemte TV-serie ”On the Air” (Bfk H08). Men Human Highway er laget ti år tidligere og bærer i mye større grad preg av å være et bisart populærkulturelt overskuddsprosjekt av den typen man ikke har sett så mye til siden åttitallet. Dersom du trodde du kjente Neil Young – tro om igjen.