Home » 05.05 – Riket Del 1

05.05 – Riket Del 1

ONSDAG 5. MAI KL. 20.00
Regi: Lars von Trier og Morten Arnfred. Danmark 1994. Manus: Tómas Gislason, Lars von Trier og Niels Vørsel. Musikk: Joachim Holbek m.fl. Foto: Eric Kress m.fl. Medv.: Kristen Rolffes, Ernst-Hugo Järegård, Holger Juul Hansen, Søren Pilmark, Ghita Nørby m.fl. Kopi: NFK. Dansk tale, utekstet. 35 mm, farger, 280 min. + 286 min. / 8 episoder

Kan alt forklares?


Nå som Lars von Trier starter opptakene på sin 22. film, Melancholia, er det på tide å se Riket igjen. Fylt til randen med Nordens fremste skuespillere, med tydelige dogme-grep og en trykkende nifs stemning er dette en del av kanonen innen vestlige kulturuttrykk. Filmen er skummel og absurd, trivelig og gjenkjennelig – og er kilden til velkjente fraser som ”danskjævlar” og ”ta det gode med det onde”.
Serien begynner med at den surrete, eldre damen Sigrid Drusse blir innlagt på det hjemsøkte Rigshospitalet. Hun hører en jente gråte i heissjakten, hvorfor det? Samtidig skjer det også saker i kjelleren, lagerrom og andre steder. Og hva med ambulansen uten sjåfør?
Gjennom overføring fra video til film oppnådde von Trier en kornete kvalitet og han la på sepia-farger. Disse grepene viser at Riket både er en forløper til ”Dogme”-reglene, men også en motsetning til essensen i filmproduksjon som von Trier og Vinterberg ville diskutere med sitt manifest i 1995.
Flere historier drives parallelt fram av knallbra skuespill, enkel kamerabruk, godt komponerte bilder og utradisjonell klipping. Von Trier og Arnfred skaper med disse grepene en nifs stemning som holder deg bundet til setet i flere timer!
Riket er en banebrytende og klassisk kultserie med trekk fra ulike sjangre. I stil, stemning og kvalitet står den ikke tilbake for David Lynchs ”Twin Peaks” og Stephen King prøvde en amerikansk versjon. Kom til Kvarteret og se originalen!

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.