Home » 08.05 – 16:00 – Youth in Revolt

08.05 – 16:00 – Youth in Revolt

LØRDAG 8. MAI KL. 16.00 CINEMATEKET USF

Regi: Miguel Arteta. USA 2009. Manus: Gustin Nash og C. D. Payne. Foto: Chuy Chávez. Musikk: John Swihart. Medv.: Michael Cera, Portia Doubleday, Jean Smart, Zach Galifianakis, Steve Buscemi, Ray Liotta m.fl. Kopi: Scanbox. Engelsk tale, utekstet. 35mm, farger, 1 t 30 min.

Ego er alt, alter ego

Nick Twisp er en ensom, jomfruelig, mykttalende og velartikulert nerd av en gutt – eller Michael Cera, som vi liker å kalle ham. Han er sympatisk nok en tilhenger av Sinatra og europeisk film, og har problemer med å finne likesinnede i trailerparken hvor han må holde ut med sin mors konstante kopulering med en korpulent truckerkjæreste. Faren har flyttet ut og forlatt moren til fordel for en frisk og frilynt tyveåring, og Nick er dermed etterlatt alene, bombardert fra alle kanter med kåtskap og andres glede. Enter Sheeni Saunders, en altoppslukende engel med frekkhetens nådegave som kommer som en åpenbaring inn i Nicks liv. Hun er frankofil og deler alle hans interesser, men har for høye standarder til at Nick kommer lengre enn kyss-klapp-klem. Enter François Dillinger, Nicks diametralsk motsatte alter ego – en frekk Jean-Paul Belmondo-inspirert rebell med bart, ikledd like frekke og smale hvite bukser.

Det nydelige metaperspektivet er hvordan François gjenspeiler Michael Ceras utbrudd fra sin egen fastgrodde rolle som intellektuell nerd med tenåringsangst og velformulert tilbakelenthet, ved at Cera endelig får utløp for sine egne alter ego/talenter som skuespiller. Alle elsker Michael Cera, spesielt alle introverte filmklubbhjerter, men det er noe herlig forfriskende ved å se han røyke uten å hoste, brenne opp universiteter uten å løfte et øyenbryn og be en jente kle av seg uten å trekke seg klønete tilbake. Ja takk, begge deler.

Visningen innledes av et miniforedrag om Michael Cera av Aksel Kielland.

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.