Home » Primer

Primer

PrimerTittel: Primer
Originaltittel: Primer
Manus: Shane Carruth
Musikk: Shane Carruth
Medvirkende: Shane Carruth, David Sullivan and Casey Gooden
Produksjonsår: 2004
Nasjonalitet: USA
Språk: Engelsk tale
Spilletid: 77 min.
Visningsformat: DVD

Ingeniørene aaron og Abe bruker kveldene sine på eksperimenter og prototyper, i håp om å finne opp noe som vil fete lommebøkene deres. Når den siste dingsen deres viser seg å være en form for tidsmaskin, begynner mulighetene å melde seg. De begynner i det små ved å utnytte aksjemarkedet og tjene noen slanter, men gradvis blir de modigere og begynner å manipulere sine egne liv, for ikke å snakke om hverandres.

Med Primer vrenger debutregissør Shane Carruth science fiction-filmens konvensjoner. Han forkaster sjangerens fetisjistiske forhold til fantastisk setdesign, spektakulære spesialeffekter og sensasjonelle virkelighetsskildringer. I Primer vil du ikke finne en eneste hologramskjerm, laserpistol eller Michael J. Fox. Filmen utspiller seg i stedet i en anonym forstad i USA, hvor det meste fortsatt er analogt – selv tidsmaskinen ligner mer på et dusjkabinett enn et teknologisk vidunder.

De teknologiske premissene for tidsreise er ikke i nærheten så interessante som de moralske og etiske spørsmålene som oppstår ved mulighetene for å gå tilbake i tid og justere ens skjebne. Det beskjedne budsjettet har klart hatt en innvirkning på filmens visuelle utforming, men det hele ligger også godt i tråd med dens nøkterne tilnærmelse til science fiction. Fokuset hviler i stedet ligger på forholdet mellom Aaron og Abe, som ser sitt vennskap rakne mens de strides over hva maskinen kan og burde brukes til. Der den ene ser muligheter, ser den andre farer, og det blir klart at de, på tross av deres lynende intelligens, ikke evner å håndtere makten de har oppnådd. Filmen presenterer tidsreisens medførede problemstillinger i form av et hverdagsdrama, hvor karakterenes motiver er knyttet opp mot det personlige og hverdagslige – søken etter frihet, anerkjennelse og økonomisk trygghet.

Carruth kaster seeren ut på dypt vann fra begynnelsen av. Det innfløkte tekniske språket til ingeniørene er ikke alltid forståelig for menigmannen, men det er fascinerende å lytte til og forsterker bare filmens eim av autentisitet. Abe og Aarons forsøk på å styre livene sine, reversere feilene de begår og omgjøre hverandres inngripen, skaper flere tidslinjer. Filmens plott derimot, er fullstendig lineært. Jump-cuts, små kommentarer fra karakterene, samt detaljer i scenografien, peprer filmen med ledetråder som hentyder til at ting ikke alltid er som de virker. Har en ikke klart å henge med kan en alltid slå opp på Internett i ettertid. Der går det nemlig sport i å kartlegge filmens hendelsesforløp og drøfte dens vitenskapelige premisser.

Primer fikk sin runde på festivaler og rev blant annet med seg juryprisen ved Sundance, fant veien til kinoer i Statene, men gikk uten utgivelse i Norge. Kultstatus holder liv i den, men den lever fortsatt urettmessig på kanten av glemselen. Trenger du fortsatt en god pitch? Tenk deg en Christopher Nolan-film rullet inn i Mumblecore.

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.