Home » X

X

xTittel: X
Originaltittel: X
Manus: Oddvar Einarson
Foto: Svein Krøvel
Musikk: Holy Toy og Andrej Nebb
Medvirkende: Bettina Banoun, Jørn Christensen og Sigrid Huun
Produksjonsår: 1986
Nasjonalitet: Norge
Språk: Norsk tale
Spilletid: 96 min.
Visningsformat: 35mm

Etter å ha laget en rekke anerkjente dokumentar- og kortfilmer, spillefilmdebuterte Oddvar Einarson i 1986 med et uttalt mål om å lage en film med et tydelig tidsuttrykk der de talende bilder og visuelle handlinger erstatter dialoger som filmens bærende element. Norsk film har vært og er preget av en vektlegging av det narrative – å fortelle gode historier. Med sin orientering mot filmmediets egenart, og da spesielt det visuelle, skiller X seg ut i norsk filmhistorie.

Gjennom lange, statiske tagninger og velkomponerte utsnitt, maler Einarson et bilde av Oslo anno 1986 som en avantgardistisk ørken. Det er et kaldt og dystert sted hvor menneskene er isolerte individer. Men det finnes om ikke annet rom for kortvarig lindring gjennom kunsten og kjærligheten. Det er alvorlig, veldig åttitalls – og det fungerer aldeles utmerket.

Amatørskuespillerne Bettina Banoun og Jørn Christensen leverer overbevisende rolletolkninger, som henholdsvis den unge jenta Flora og den ambisiøse kunstfotografen Jon Gabriel. Flora kommer fra en familie i oppløsning og lever delvis på gata. Hun møter Jon Gabriel og spør om han vet om et sted å bo. Flora flytter inn hos ham og de innleder et forhold hvor Jon Gabriel fungerer som en blanding av kjæreste, storebror og far. De er to ensomme sjeler som trenger hverandres varme, men Jon Gabriels uavklarte rolle gjør forholdet umulig (og uhørt). De to har ikke samtaler, men snakker til hverandre i form av repeterende replikker.

Til tross for at Einarson ikke etterstreber en naturlig dialog, eller kanskje nettopp på grunn av dette, fremstår ordene de sier til hverandre som troverdige. Ordvekslingene fremstår som en naturlig del av de velkomponerte scenene snarere enn lyder som er klistret utenpå rollefigurene.

Med X hentet Einarson en Amanda for beste film, samt juryens spesialpris ved filmfestivalen i Venezia. Filmen anerkjennes i dag som en av tidenes beste norske filmer, og av disse er den fremdeles en av de minst sette.

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.