Home » Benda Bilili!

Benda Bilili!

Benda Bilili!Tittel: Benda Bilili!
Originaltittel: Benda Bilili!
Manus: Renaud Barret og Florent de La Tullaye
Foto: Renaud Barret og Florent de La Tullaye
Musikk: Staff Benda Bilili
Medvirkende: Leon Likabu, Roger Landu og Coco Ngambali
Produksjonsår: 2010
Nasjonalitet: Congo, Frankrike
Språk: Lingala og fransk tale, norske undertekster
Visningsformat: 35mm

Bandet Staff Benda Bilili kommer fra gatene i den krigsherjede Demokratiske republikken Kongos hovedstad Kinshasa. Flere av bandmedlemmene er rammet av polio og mangler derfor bein, armer og husly. Dette hindrer dem dog ikke i å oppleve eller spre musikk- og danseglede på profesjonell basis. Bandmedlemmene tilbringer dagene med knallharde øvinger og sykling gjennom Kinshasas dystre gater på sine hjemmelagde, Mad Max-lignende trehjulssykler.

Dr Kongos mange amputerte og funksjonshemmede sliter med flere av de samme problemene som Kinshasas titusener av gatebarn, og sammen utgjør disse demografiske gruppene en slags pariakaste som kjemper side om side i kampen for et bedre liv. Staff Benda Bilili har under ledelse av Ricky Lickabu blitt et talerør for de underprivilegerte og undertrykte, og de sprer sitt budskap via musikk, dans (et av bandmedlemmene er en proverbial jævel på breakdance) og en ukuelig optimisme. Trygt plassert i sine rullestoler blander de fengende klassiske kongolesiske rumbagrooves med gode gamle rhythm and blues, reggae, funk, kubansk mambo og en dæsj James Brown. Bandet har gått fra å være fattige gatemusikanter til å bli et av de mest ettertraktede navnene i verdensmusikken, og kanskje det største verdensmusikkfenomenet siden «Buena Vista Social Club». Den endelige bekreftelsen på suksessen inntreffer forøvrig når de besøker Oslo World Music Festival, og en av filmens morsomste scener foregår på et hotell i Oslo hvor noen prøver å forklare bandet om Norges lover mot hasjrøyking.

Regissørene Renauld Barret og Florent de La Tullaye har fulgt bandet fra den spede starten i 2005, og har maktet å kombinere historien om bandets eventyr med en imponerende detaljrikdom og nyanserte miljøskildringer – fra gatekonserter, husbranner og dvergeslagsmål til studioinnspillinger, albumlanseringer og store festivalkonserter. Benda Bilili! er unektelig en feelgood-film, men det endrer ikke det faktum at menneskene den skildrer lever under kår som for selv den fattigste nordmann fortoner seg som 100 prosent uutholdelige. Og selv om enkelte av subjektene later til å gå en lysere tid i møte, er det fortsatt deprimerende mange som lever i elendighet i Kongo. Ved siden av å sette sin stolthet i å være et heidundrende liveband, anser Staff Benda Bilili seg som Kinshasas sanne journalister, med et ransakende og kritisk perspektiv på deres tilværelses mange og alvorlige problemer.

Benda Bilili! er en av fjorårets suverent beste dokumentarfilmer, og det faktum at den aldri ble satt opp på Bergen kino er i seg selv ugjenkallelig bevis på at Bergen filmklubb etter femti år fortsatt har en jobb å gjøre.