Home » Mysterious Skin

Mysterious Skin

Mysterious SkinTittel: Mysterious Skin
Originaltittel: Mysterious Skin
Manus: Greg Araki, basert på en roman av Scott Heim
Foto: Steve Gainer
Musikk: Harold Budd og Robin Guthrie
Medvirkende: Brady Corbet, Joseph Gordon-Levitt og Elisabeth Shue
Produksjonsår: 2004
Nasjonalitet: USA
Språk: Engelsk tale, norske undertekster
Spilletid: 105 min.
Visningsformat: 35mm

Brian er en gutt i slutten av tenårene fra den lille byen Hutchinson i Kansas. Han lever i den tro at han ble bortført av romvesener i en alder av åtte, etter en episode hvor han mistet flere timer av dagen sin og våknet med neseblod og hukommelsestap. Da ingen voksne diskuterer hendelsen med ham får fantasien fritt spillerom hos den lille gutten. Over ti år senere oppsøker han Neil, en venn fra barndommen som kanskje kan ha noen svar på hva som skjedde den dagen i 1981 da timene forsvant. Neil lever nå et utagerende liv som prostituert, og har en annen versjon av dagen da Brian ble bortført av romvesener. Vil Brian finne svaret han leter etter eller er det hele et håpløst prosjekt?

Mysterious Skin er basert på den amerikanske forfatteren Scott Heims bok fra 1996 ved samme navn. Både Heim og regissør Gregg Araki har skapt seg navn innenfor USAs skeive miljø, og mange av deres verk omhandler homofiles liv. Araki er også kjent for fintfølende bruk av musikk i filmene sine, være det seg lavbudsjettskrekkfilmer eller mørke oppvekstskildringer som Mysterious Skin. I dag har filmen et åpenbart trekkplaster i Joseph Gordon-Levitt. Han har som kjent gått fra å være den rare lillebroren med langt hår i «3rd Rock from the Sun» til å bli en Hollywoodyndling som elegant balanserer mellom de aller største produksjonene og hipsterkredibilitet, mirakuløst intakt selv etter G.I. Joe: The Rise of Cobra (2009). Han er i Mysterious Skin omringet av dyktige medspillere og en ærlig regi som styrer filmen, og dens vanskelige tema, vekk fra å bli for sentimental eller spekulativ.

Mysterious Skin er en film av den typen som, av mangel på bedre ord, går under huden på deg. Den viser hvordan noen som deler lignende opplevelser fra barndommen kan bli påvirket og bearbeide opplevelsene på svært forskjellige måter. Dens skildring av menneskets psyke er enestående og vakkert oppbygd med nydelige og gripende bilder og musikk, men det gjør ikke ondskapen i filmen lettere å forholde seg til. Snarere tvert imot. Mysterious Skin er vakker, vond og vel verdt å se på det store lerret.

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.