Home » Manndomsprøven

Manndomsprøven

ManndomsprøvenTittel: Manndomsprøven
Originaltittel: The Graduate
Manus: Calder Willingham og Buck Henry, basert på en roman av Charles Webb
Foto: Robert Surtees
Musikk: Dave Grusin
Medvirkende: Dustin Hoffman, Anne Bancroft og Katharine Ross
Produksjonsår: 1967
Nasjonalitet: USA
Språk: Engelsk tale
Spilletid: 106 min.
Visningsformat: Blu-ray

Det er her de kommer fra, alle de velkjente scenene du har sett parodiert og hyllet tusen ganger i all øvrig populærkultur: Manndomsprøven fremstår i dag mer som en samlekasse for senere intertekstuelle referanser enn den fantastisk gode filmen den tross alt er. Den er mer enn fru Robinson, den er mer enn Simon & Garfunkel, og den er definitivt mer enn historien den forteller.

20 år gamle Benjamin Braddock (30 år gamle Dustin Hoffman) kommer hjem fra college forvirret, ubesluttsom og usikker på hvor veien går videre. Ben føler seg til de grader utilpass i sitt eget hjemkomstselskap. Han vil ikke høre farens venner prate om hvilken yrkesvei han helst bør satse på. Han vil ta livet med ro og røyke sigaretter på gutterommet, ignorere foreldrene og kjøre bilturer. Det er først da Anne Bancrofts udødelige fru Robinson – kona til herr Braddocks forretningspartner – tilbyr ham uforpliktende fri tilgang til kroppen sin at Ben begynner å fatte en viss interesse for omverdenen. Fru Robinson er imidlertid gledesløs, bitter og alkoholisert, og når Ben blir presset av foreldrene til å be herr og fru Robinsons datter ut en kveld blir situasjonen hakket mer komplisert. Han blir forelsket.

Produsert helt i starten av det mange vil kalle gullalderen for amerikansk filmproduksjon viste Manndomsprøven at det var fullstendig plausibelt å lage en romantisk komedie uten å gå i fellene alle hadde gått i før – og etter. Den er gjennomgående smakfullt spilt, regissert og ikke minst fotografert – noen av det siste århundrets virkelig ikoniske bilder kommer fra denne filmen, udødeliggjort ved hjelp av Simon & Garfunkels vokalharmonier. Selv om manuset i seg selv er glimrende i all sin tvetydighet, og selv om filmen i all sin seksualiserte fremtoning var banebrytende for hva som var lov å vise på film, er det likevel det nydelige fotoarbeidet man husker best. De lange passasjene fra dyrehagen, de nanosekund-korte bildene av nakne kvinnebryster, de dvelende nærbildene av filmens ulykkelige mennesker.

Manndomsprøven er en film om tjueårskrisa, om usikkerheten, om det ungdommelige overmotet, om i overkant spontane beslutninger og erfaringer – i det hele tatt de universelle følelsene vi alle kan kjenne oss igjen i. Ved reisens ende er Ben like usikker som oss på hva som kan komme til å skje i vår felles fremtid.

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.