Home » The Devil and Daniel Johnston + Young Dreams

Nasjonalitet: USA
Språk: Engelsk tale
Visningsformat: DVD

Han tror Captain America kan redde verden og er fortsatt forelsket i Laurie selv om det er nesten 30 år siden han først møtte henne. På mange måter kan det virke som om Daniel Johnstons verden har stått stille, men den gang ei. Johnstons liv er drevet frem av hans enorme trang til å uttrykke seg kunstnerisk, om det så er gjennom musikk, film eller bisarre tegninger. Hans bror lærte ham i tidlig alder å spille piano, et instrument han raskt behersket, men da han fikk øynene opp for The Beatles plukket han opp gitaren og satte seg som mål å bli den neste John Lennon. Suksess fikk han, men det var ikke gitarferdighetene hans – som den dag i dag i beste fall kan beskrives som under middels – som gjorde ham til en kjent musiker. Det var de ærlige tekstene, den smittsomme entusiasmen og det sterke ønsket om å lykkes i rampelyset som gjorde at musikere i Austin fikk øynene opp for den begavede artisten som sang om raske motorsykler, begravelsesbiler og kvinnen i sitt liv.

The Devil and Daniel Johnston gir oss innblikk i et unikt sinn som har rørt utallige mennesker gjennom sitt musikalske virke. I dag er Daniel Johnston kanskje mest kjent for å ha blitt covret av artister som Beck, for å ha samarbeidet med Yo La Tengo og Sonic Youth, samt for å ha fått albumet sitt portrettert på en t-skjorte Kurt Cobain en gang gikk med. Mannen musikkanmelderne har beskrevet som naiv, er besatt av djevelen og hans korrupsjon av alt som er godt her i verden – en tankegang som har ledet ham til et liv i isolasjon. Når hverdagens trivialiteter blir påtrengende er det befriende å leve seg inn i Daniel Johnstons verden, en verden som består av forskrudde tanker, en abnormal interesse for spøkelset Casper, et overdrevet inntak av dop og brusen Mountain Dew, og flystyrtfrembringende psykoser.

Filmskaper Jeff Feuerzieg, som vant prisen for beste regissør i Sundance for denne filmen, tar oss med på en reise fortalt av den middelaldrende Johnston som nå befinner seg hvor det hele begynte: hjemme i kjelleren til mor og far, foran et slitent pumpeorgel. Med på laget har filmskaperne fått hans ivrige eks-kjæreste (les: litt misforståtte venninne), en bitter tidligere manager og elskverdige foreldre man ikke har sett maken til siden «Livet med Larkins».

Filmen tar i bruk en rekke av Johnstons originale sanger samt en rekke arkivklipp, deriblant hans første hjemmefilm og MTVs reportasje fra da han jobbet på McDonalds, en tid Johnston omtaler som sin lykkeligste. I samspill med engasjerende intervjuobjekter og nyinnspilte konsertopptak danner dette et levende og ikke minst gripende portrett. Selv uten kjennskap til denne forstyrrede musikeren er filmen en fascinerende beretning om en mann som slett ikke tenker som andre – en vel så forfriskende og interessant figur som det vennlige spøkelset Casper.

I tillegg vil du denne kvelden få anledning til å høre det beste av Daniel Johnstons musikk, fremført av medlemmer fra det beste bandet i Bergen, Young Dreams. Dette bandet har lagt sin elsk på denne bipolare amerikaneren, og vil i den anledning fremføre noen av hans sanger. Du vil få høre Johnstons verk fremført av evangeliske stemmer i en harmoni som best kan bli beskrevet som balsam for sjelen. Hele kvelden koster 50,- for ikke-medlemmer. Vel møtt!