Home » Happy Together

Happy Together

Happy TogetherTittel: Happy Together
Originaltittel: Chun gwong cha sit
Manus: Kar Wai Wong
Foto: Christopher Doyle
Musikk: Danny Chung
Medvirkende: Leslie Cheung, Tony Leung Chiu Wai og Chen Chang
Produksjonsår: 1997
Nasjonalitet: Hong Kong
Språk: Mandarinsk tale, norske undertekster
Spilletid: 96 min.
Visningsformat: 35mm

Lik en hund ikke må skues på hårene, skal ikke en film dømmes ut i fra dens tittel. Happy Together, Wong Kar-wais sjette film er i hvert fall ingen umiddelbar feelgood-film, i dens fremvisning av fremmedgjøring og stagnerte forhold. I filmen møter vi Ho Po-Wing og Lai Yiu-Fai, et homofilt par hvis lidenskapelige samliv har tippet over i det destruktive. De bestemmer seg for å besøke Argentina i håp om å se de voldsomme Iguassú-fossefallene og samtidig redde sitt forhold fra kollaps, men etter en krangel like etter ankomst blir det slutt mellom de to. Den mer rasjonelle og tilregnelige Lai forsøker å skape stabilitet og takle bruddet og kjærlighetssorgen ved å få seg jobb på en nattklubb, men Ho gjør dette vanskelig for ham ved å gjøre ham til ulykkelig vitne til sin promiskuøse livsførsel.

Filmen er sparsommelig hva dialog og bakgrunnsinformasjon angår, men det skinner allikevel gjennom at Lai og Hos forhold har falt inn i et repetetivt mønster av brudd og forsoninger, svik og tilgivelse. Da Ho en dag dukker opp i Lais leilighet, banket opp og hjelpeløs, og Lai pleier ham for så å ta ham tilbake igjen, forstår vi derfor håpløsheten i situasjonen deres – det er ikke snakk om å være god eller dårlig, det er heller snakk om å være fanget i et forhold som aldri vil kunne bli noe positivt.

Filmens form komplementerer innholdet svært godt; ved hjelp av flotte skuespillerprestasjoner og svært effektfull bruk av farger og kameravinkler, klarer regissør Wong Kar-wai å skape en nerve i filmen som gir uttrykk for karakterenes fremmedfølelse og alt det usagte i deres forhold. Den spontane klippingen og de dvelende kameratagningene som fanger karakterene gjennom skitne barvinduer, understreker uforutsigbarheten i personenes liv så vel som ensomheten, lengselen og mangelen på nærhet som gjennomsyrer dem.

Resultatet er en svært vakker film om en kjærlighet som har vokst seg for stor og vond, om det å ville danse tango på et kjøkken i Hong Kong, men i stedet sitte fordrukken på en bar i Buenos Aires.

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.