Home » Air Bud

Manus: Kevin di Cicco, Paul Tamasy og Aaron Mendelsohn
Foto: Mike Southon
Musikk: Brahm Wenger
Medvirkende: Michael Jeter, Kevin Zegers, Wendy Makkena, Bill Cobbs m.fl.
Produksjonsår: 1997
Nasjonalitet: USA
Språk: Engelsk tale
Visningsformat: DVD

Det er 2011. Vi har internett. Vi har YouTube. Vi har tilgang på de mest fantastiske klipp av dyr som gjør mennesketing og av babydyr som fra naturens side er ment å skulle være bitre fiender, men som på grunn av ymse omstendigheter lever fredelig side om side. Vi har sett klippet av den fullvoksne løven som er kompis med de to australske søttitallskameratene, og vi har sett flere rare kattebilder enn vi noensinne hadde hatt behov for.

Så hvorfor bruke nittiåtte minutter på å se Air Bud? En formeltro Disney-produksjon om en vanskjøtt golden retriever, en mislykket yrkesklovn, et middelmådig basketballag, en magisk svart vismann (les: vaktmester) og en ensom gutt uten far eller venner burde i henhold til all konvensjonell logikk i 2011 være å anse som – maksimalt – sju minutter rent gull og én time og enogtredve minutter transportetappe. Men! Dette er en irrelevant problemstilling. For på tross av at Air Bud utnytter Disney-formlene bedre enn noen film siden Løvenes konge (1994), og på tross av at dens bemerkelsesverdig tandre og nyanserte skildring av forholdet mellom Menneske og Hund – på tross av at bikkja treffer kurven – det er ikke filmtriks! – igjen og igjen og igjen og igjen; på tross av at det i andreakten er nær sagt umulig å la være å grine – på tross av alt dette trenger man kun én grunn til å gå og se denne filmen: Gleden over å for første gang se Buddy spankulere inn på banen iført to par spesiallagde Nike-sko like it wadn’t no thang er verdt prisen for medlemskort herfra og til evigheten.