Home » Incident at Loch Ness

Incident at Loch Ness

nessie1_1238498984_resize_460x400Tittel: Incident at Loch Ness
Originaltittel: Incident at Loch Ness
Manus: Zak Penn og Werner Herzog
Foto: John Bailey
Musikk: Lorne Balfe og Henning Lohner
Medvirkende: Werner Herzog, Kitana Baker og Gabriel Beristain
Produksjonsår: 2004
Nasjonalitet: USA
Språk: Engelsk tale
Spilletid: 94 min.
Visningsformat: DVD

Incident at Loch Ness utgir seg for å være en dokumentar om den havarerte innspillingen av Herzog-dokumentaren The Enigma of Loch Ness, men etter hvert som handlingen utvikler seg i en mer og mer bissar retning begynner vi å tvile på dokumentarens autentisitet. Filmmaterialet stammer angivelig fra den kjente cinematografen John Baileys opptak til en tredje dokumentar, Herzog in Wonderland, som skulle omhandle filmskaperens liv og virke. Vi befinner oss innledningsvis i Werner Herzogs hjem i Hollywood, der deler av hans filmcrew samles til et klassisk kalifornisk middagsselskap. Herzog forteller at det er myten om sjøuhyret i Loch Ness som opptar ham – han vil forstå myten gjennom den funksjonen den har og de behov den tilfresstiller; han vil forstå samfunnet gjennom de fantasier og mareritt det produserer.

Vi følger Herzog og hans crew fra Hollywood til Skottland, der vi gjennom Baileys alltid nærværende kamera ser hvordan Herzogs prosjekt undergraves av produsenten Zak Penn. Mer enn Penns ufordragelighet og generelle udugelighet, er det hans visjoner som stikker kjepper i hjulene for Herzog. Penn vil ha det til å se ut som en skikkelig ekspedisjon. Han vil ha spenning, drama, vakre damer og action. Mytologen Herzog forstår at han er utlevert til en sjarlatan. Hans forsøk på å undersøke mytenes funksjon og opphav er kuppet av en Hollywood-produsent fast bestemt på å skape fantasier, historier og drømmer. Men plutselig synes noe å røre seg i vannet…

Selv om vi tidlig forstår at denne påståtte dokumentaren i virkeligheten er en mockumentary, holder Incident at Loch Ness oss hele tiden på tå hev. De mange lagene med tull, fabrikasjon og lureri gjør at det blir en svimlende øvelse å holde styr på akkurat hva det er Herzog og Penn ironiserer over. Særlig er filmens Herzog − mannen som også i enkelte av sine ordentlige dokumentarer fremstår som en parodi på seg selv − en fascinerende tvetydig figur. En tulledokumentar om en juksedokumentar om et fabeldyr: Incident at Loch Ness er en skarp og morsom iscenesettelse av iscenesettelser.

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.