Home » Hvem er redd for Virginia Woolf?

Hvem er redd for Virginia Woolf?

Virginia WoolfTittel: Hvem er redd for Virginia Woolf?
Originaltittel: Who's Afraid of Virginia Woolf?
Manus: Ernest Lehman
Foto: Haskell Wexler
Musikk: Alex North
Medvirkende: Elizabeth Taylor, Richard Burton, George Segal og Sandy Dennis
Produksjonsår: 1966
Nasjonalitet: USA
Språk: Engelsk tale, norske undertekster
Spilletid: 131 min.
Visningsformat: 35mm

Den unge, ambisiøse professoren Nick og hans naive kone Honey inviteres til en kveldsdrink hos det middelaldrende ekteparet Martha og George. George er professor ved det samme universitetet som Nick og Martha er datter av universitetets president. Det som i begynnelsen virker som en hyggelig sammenkomst utvikler seg raskt til å bli en mørk affære. Martha og Georges ekteskap er alt annet enn idyllisk, og ved hjelp av alkoholen som inntas i mengder manes den inngrodde bitterheten og løgnene som har formet samlivet deres frem i livet. Hvor stopper egentlig illusjonene og hvor begynner virkeligheten?

Hvem er redd for Virginia Woolf? er basert på skuespillet ved samme navn, forfattet av Edward Albee i 1962, og ligger tett opp mot originalteksten. Filmen brakte igjen sammen det daværende ekteparet Elizabeth Taylor og Richard Burton, og i motsetning til deres mest kjente samarbeid, den grandiose Cleopatra (1963) – sin tids dyreste film og en kommersiell kalkun – er Hvem er redd for…, med sin lavmælte produksjon og sosialrealisme, et helt annet dyr. Taylor var kun 34 år gammel og ble regnet som en av Hollywoods vakreste og mest glamorøse kvinner da hun tok på seg rollen som den alkoholiserte og vulgære Martha. Hun la på seg 20 kilo og fikk en Oscar-statuett for strevet, noe også Sandy Dennis fikk for sin tolkning av den lite verdensvante Honey.

Å filmatisere det populære teaterstykket Hvem er redd for… var en passende filmdebut for Mike Nichols som allerede hadde en suksessfull karriere som teaterregissør. Filmens suksess, samt hans senere verk som blant annet inkluderer Manndomsprøven (1967) og relasjonsdramaet Closer (2004) har gjort han til en svært anerkjent filmskaper. Selv om temaene i filmen er dystre er den absolutt ikke humørløs. Komedien er dog av det mørkere slaget. Menneskelige relasjoner på godt og vondt og kampen mellom det ekte og uekte er et vedvarende tema i kunsten og fører til at Hvem er redd for… ikke har mistet aktualitet den dag i dag.

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.