Home » Gimme Shelter

Gimme Shelter

gimme shelterTittel: Gimme Shelter
Originaltittel: Gimme Shelter
Foto: Albert Maysles og David Maysles
Medvirkende: Mick Jagger, Keith Richards and Mick Taylor
Produksjonsår: 1970
Nasjonalitet: USA
Språk: Engelsk tale
Spilletid: 91 min.
Visningsformat: 35mm

Brødrene Albert og David Maysles skrev seg inn i dokumentarfilmhistorien med Salesman som kom i 1968. Filmen inntar det såkalte observasjonelle modus og føyer seg inn under 60-tallets dokumentarfilmbevegelse kalt Direct Cinema. Filmskaperne holder seg bak kamera, og unngår å bruke teknikker som intervjuer, voice-over og rekonstruksjoner for å fortelle en historie. Ved å la kamera rulle og gå, ønsket man å fange opp virkeligheten på en mest mulig upåvirket måte.

Brødrene Maysles filmet The Beatles i What’s happening! The Beatles in The USA i 1964, og i Gimme Shelter er turen kommet til The Rolling Stones. Filmen har blitt mest berømt for opptakene som ble gjort på The Altamont speedway nord i California, hvor The Rolling Stones var hovedattraksjonen på en utendørskonsert på den nedlagte racerbanen. Konserten trakk et stort publikum, og utover dagen ble stemningen mer og mer amper. Folkemassen ble vanskelig å kontrollere og den lille provisoriske arenaen ble uoversiktlig og kaotisk. Da hjalp det ikke særlig at det var Hell’s Angels som var hyret inn som vakter, og at de fikk betalt i øl. Konserten endte i kaos og tragedie, idet en publikummer trakk en revolver og følgelig ble knivstukket til døde av en av vaktene. Kameraets overvåkende blikk og indeksikale bånd til virkeligheten blir plutselig veldig tydelig i det regissørene i ettertid oppdager at de har fanget selve knivstikkingen på film.

Forøvrig tar også Gimme Shelter oss med på en reise tilbake til sekstitallet, en tid hvor det ble arrangert sagnomsuste festivaler som Woodstock og Altamont hvor folk døde og ble født i løpet av en rockekonsert.

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.