Home » En kärlekshistoria

En kärlekshistoria

karlekshistoria1_1179496178_8883030Tittel: En kärlekshistoria
Originaltittel: En kärlekshistoria
Manus: Roy Andersson
Foto: Jörgen Persson
Musikk: Björn Isfält
Medvirkende: Ann-Sofie Kylin, Rolf Sohlman og Anita Lindblom
Produksjonsår: 1970
Nasjonalitet: Sverige
Språk: Svensk tale
Spilletid: 115 min.
Visningsformat: 35mm

Med filmer som blant annet Flickan (2009), Ghost World (2001) og En kärlekshistoria (1970) på programmet denne våren kaster filmklubben seg tilsynelatende ut i en bølge av oppvekstnostalgi. Dette kan selvfølgelig være en tilfeldighet, men det gjør ikke filmene mindre vakre av den grunn. Og jeg tør påstå at blant alle oppvekstskildringer står En kärlekshistoria som en av de absolutt vakreste. Det er vanskelig å ikke la seg affisere av møtet med de forelskede femtenåringene Annicka og Pär, Anderssons herlige persongalleri forøvrig og det mesterlige fotoarbeidet. I tillegg er kombinasjonen av følelser og bilder så kompleks at den vanskelig lar seg beskrive. Filmen åpner dører man trodde var lukket for alltid og bringer tankene hen til sommre med lyse netter og gryende forelskelse, skjulte blikk under en lang pannelugg, nakne føtter mot varm asfalt og lyden av mopederog hjertebank. Ja, etter å ha sett denne kjærlighetshistorien får man faktisk tilbake troen på at det egentlig er ganske ålreit å være til.

En kärlekshistoria er et vakkert og skjørt drama med hele spekteret av følelser man har når man er femten og forelsket. For vi vet alle at kjærligheten ikke bare er lyserosa, som i denne scenen ført i pennen av Andersson selv:

«Han säjer nei, och hon skriker jo. Han slipper kopplingen och hun kasar i gruset efter några meter och skriker. Men hon släpper. Pär sväljer och kör ikapp med sina kamerater, och hun ropar efter honnom och tårarna strömmar ned för hennes kinder. Mopederna förvinner bort över fältet i klunga. Några ligger nedhukade över styret. Långt där borta svänger en ut ur klungan, gör en vid sväng og kommer tilbaka. Pär sladdar in med hög fart och släpper mopeden som blir liggande med motoren igång. Inifrån hörs musik. Annicka gråter. Själv vill han gråta men behärskar seg. Tar opp grus och slänger små stenar i marken, och han går rundt i cirkel, och han tar Annicka om huvet och vill säge något, men det blir inget. Långt därborta forsvinner mopedklungan.»

Filmen ble spilt inn i Sverige sommeren 1969 som en av Sveriges første fargefilmer i stereo. En kärlekshistoria var Anderssons store gjennombrudd og filmen står fortsatt høyt på listen over tidenes beste svenske filmer. Med en filmhistorie så rik som Sveriges sier ikke dette så rent lite. Bergen filmklubb lover deg denne søndagskvelden litt sommer i sjelen og gryende ektefølt kjærlighet for dette nydelige mesterverket fra Sveriges grand old man, Roy Andersson.

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.