Home » Flickan

Nasjonalitet: Sverige
Språk: Svensk tale
Visningsformat: 35mm

Filmen er vakker. Flickan er fortellingen om jenta som sommeren 1981 blir forlatt av sine foreldre til fordel for hjelpearbeid i Afrika. Hennes noe bohemske tante stiller opp som barnevakt på kort varsel og det skal vise seg at hun er mer interessert i å drikke seg full enn å passe barn. En dag får tanten sjansen til å bli med sin utkårede på seiltur og jenta sitter alene tilbake i det avsidesliggende huset på landet. Jenta bestemmer seg for å ta vare på seg selv og blir med ett nødt til å ta sine aller første steg over i den uvirkelige og for henne absurde voksenverdenen. Hun blir venn med nabogutten Ola og kjenner seg mindre ensom, men når han en dag havner i en ulykke som jenta føler seg ansvarlig for, mister hun kontrollen. Alene og forlatt er det ingen hun kan søke hjelp hos eller betro seg til, og når foreldrene omsider kommer tilbake fra Afrika finner de en jente som de ikke lenger kjenner igjen.

Flickan er regissør Fredrik Edfeldts og Acne Productions aller første spillefilm og ble aldri satt opp på kino i Norge. Dette synes Bergen filmklubb er en aldri så liten skandale da svenskene til stadighet «får det til» i motsetning til for eksempel oss nordmenn. Flickan er nok et bevis på akkurat dette. Med et knallsterkt, nedtonet manus i hendene gjør Fredrik Edfeldt alle de riktige valgene for at vi alle i halvannen time kan kaste oss ut blant våre kjæreste barndomsminner. Den rødhårede og bleke debutanten Blanca Engström er perfekt i rollen som den sarte, men sterke Flickan. Regissør Edfeldt og filmfotograf Hoyte van Hoytema utgjør et fantastisk team og estetisk havner denne oppvekstskildringen langt opp på listen over de f lotteste filmene i 2009. Van Hoytema har de siste årene gjort seg bemerket som fotograf på en rekke tv-serier og har vunnet flere priser for arbeidet i Tomas Alfredsons kritikerroste La den rette komme in (2008).

Med andre ord er Flickan en verdig etterfølger til filmklubbens søndagsvisning av klassikeren En kärlekshistoria (1970) som tar for seg mye av den samme tematikken – nemlig barndommens minner, på godt og vondt.