Home » Åpningsfilm: 127 Timer

Åpningsfilm: 127 Timer

127-hoursTittel: 127 timer
Originaltittel: 127 Hours
Manus: Danny Boyle og Simon Beaufoy, basert på en bok av Aron Ralston
Foto: Enrique Chediak og Anthony Dod Mantle
Musikk: A.R. Rahman
Medvirkende: James Franco, Amber Tamblyn og Kate Mara
Produksjonsår: 2010
Nasjonalitet: USA
Språk: Engelsk tale
Spilletid: 94 min.
Visningsformat: Blu-ray

Aron Ralston er en overmodig friluftsentusiast med liten respekt for fjellvettreglene. 127 timer er den sanne historien om fem dager i hans liv som vil sette et uutslettelig preg på hans kropp og sjel. Hovedsakelig kropp.

Ralston er på tur alene på et naturreservat i Utah da det verst tenkelige skjer. På klatring dypt nede i en ravine faller en diger stein oppå armen hans. Armen er knust, og han sitter bom fast. Han har ikke fortalt noen hvor han er, han har ingen mobiltelefon og lite proviant, og uansett hvor mye han skriker og bærer seg er det ingen som kan høre ham. Hva må han gjøre for å overleve? Og har han noe å leve for?

Irske Danny Boyle er en regissør som aldri forsøker å gjenta sine suksesser. Han har gått fra den hyperaktive narkofilmen Trainspotting (1996) til den snåle romantiske komedien A Life Less Ordinary (1997), og fra dystopisk zombiesci-fi i 28 dager senere (2007) til bollywoodpastisj i Slumdog Millionaire (2008). Med 127 timer ønsket han å vise at han kunne lage en actionfilm hvor helten ikke er i stand til å bevege seg.

Filmen har blitt mest beryktet for scenen hvor Ralston klarer å befri seg fra steinen på en særdeles smertefull måte; blant annet måtte en publikummer bæres ut på båre under premierevisningen. Den grusomme opplevelsen skildres like mye gjennom ubehagelig detaljert lyddesign som via rene sjokkbilder. Men filmen har betraktelig mye mer å by på enn sensasjonalistisk groteskeri. Som alle Boyles filmer er den mesterlig klippet og fotografert, og James Franco gjør en av sine beste roller som den dumdristige Ralston.

2011 ser for øvrig ut til å bli James Francos år. Helt siden gjennombruddet i “Freaks & Geeks”, har han vist at han har mer å bidra med enn et vakkert ansikt. De siste årene har han rukket å skaffe seg doktorgrad i engelsk, samtidig som han har spilt flere utradisjonelle roller, som Allen Ginsberg i Howl og Sean Penns elsker i Milk. I år er han aktuell med en rekke filmprosjekter, inkludert sin debut som spillefilmregissør. Og når Franco skal være programleder for årets Oscar-utdeling, er det ikke usannsynlig at han blir nødt til å gratulere Danny Boyle med noen nye statuetter – eller seg selv med prisen for beste skuespiller.