Home » Ghost World

Ghost World

Ghost WorldTittel: Ghost World
Originaltittel: Ghost World
Manus: Daniel Clowes og Terry Zwigoff
Foto: Affonso Beato
Musikk: David Kitay
Medvirkende: Steve Buscemi, Thora Birch and Scarlett Johansson
Produksjonsår: 2001
Nasjonalitet: USA
Språk: Engelsk tale, norske undertekster
Spilletid: 111 min.
Visningsformat: 35mm

«This is so bad it’s gone past good and back to bad again.»

Det er en grunn til at så mange gikk for å se Terry Zwigoffs Art School Confidential (2006). Det var ikke fordi filmen var spesielt bra, men fordi det ble så fantastisk bra forrige gang Zwigoff samarbeidet med tegneserieskaperen Daniel Clowes. Ghost World var filmen basert på den grafiske romanen med samme navn. Filmen viker noe fra den orginale historiens hendelsesforløp, men de to hovedkarakterenes vinnende vesen er likevel me…d stort hell overført til film.

Det er Scarlett Johansson og Tora Birch som har æren av å spille de to mindre entusiastiske, men tilsvarende herlig sarkastiske jentene Rebecca og Enid. Å gå rundt og hate alt som alle andre liker kan være litt slitsomt, men herregud så morsomt. Enid og Rebecca har nettopp fullført High School og stiller seg litt spørrende til hva som skjer videre. Skal de flytte vekk fra den trasige forstaden de kommer fra, eller er det allerede for seint? Vil bestevennene holde sammen, eller vil de, som så mange har gjort før dem, vokse fra hverandre? Sommeren starter som vanlig: obskure fascinasjoner for mennesker utenom det vanlige og sterk, sterk aversjon mot det normale og konforme. Etter hvert som sommeren passerer og venninnene tilpasser seg en hverdag uten High School, får nye bekjentskaper en innvirkning på deres en gang så homogene syn på omverdenen.

I dette oppvekstdramaet er det dobbeltmoralen og fremmedgjørelsen som utgjør filmens katalysatorer. Det viser seg også i filmens visuelle utforming. Kamera står ofte langt fra handlingen og betrakter, heller enn å delta aktivt. Skuespillerne fremfører sine linjer med en monoton og likegyldig fremtoning, noen som fremhever den tørre og kalkulerte humoren. I en scene finner vi de to kvinnelige antiheltene våre vandrende gjennom en videobutikk. «All these movies suck!» utbryter Enid. De dyrker det smale i populærkulturen, men forakter samtidig at andre gjør det samme. Hadde de likt Ghost World? Neppe. Kanskje de hadde likt den originale grafiske romanen, men da er det jo bra at vi ikke alle er som dem, og kan dra positive erfaringer med oss videre etter å ha sett dette lavmælte mesterstykket.

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.