Home » Lasse og Geir

Originaltittel: Lasse og Geir
Manus: Svend Wam
Foto: Paul René Roestad
Medvirkende: Torgeir Schjerven og Lasse Tømte m.fl.
Produksjonsår: 1976
Nasjonalitet: Norge
Språk: Norsk tale
Visningsformat: DVD

“Ska'ru se på kukken, kjerringfaen!?”

Enten du mener det er komedie eller drama, generasjonsfilm eller bortkasta skattepenger, så vil Lasse og Geir fortsatt stå som en bauta i norsk ungdomsfilm. Da duoen Wam og Vennerød lagde filmen på søttitallet, var det en tidstypisk protest mot styresmakten, mot The Man. Her skulle man rope ut og være solidarisk, alt iført folkets språkdrakt.

Allerede i anslaget legges den verbale lista. Lasse og Geir går rundt i Oslos forsteder og roper ut mot alle som er dem nær, med frekk og moderne sjargong. Langs veien, på butikken og ikke minst på bussen utfoldes noen av de mest tidsbestemte scenene i norsk filmhistorie, og etter en stund blir ytringene så sterke at politiet tilkalles og gutta tilbringer natta på glattcella.

Videre gjennom filmen skildres guttenes hjemmemiljøer. Den ene er fra et møblert arbeiderklassehjem, den andre bor hos sin alkoholiserte mor – sosialrealismen vil ingen ende ta. Lasse og Geir er likevel ikke kun en plump farse, for blant flaue fraser som «Kanke du snurpe igjen smella litt ’a, du maser jo som et lok’motiv?» og «du er jo ikke lesbisk en gang, Mona» eksisterer en gripende skildring, et syn på de tåpelige videregåendegutta som ingen vil innrømme at de var. Uredelige, sinte og forvirra snubler de rundt uten mål og mening, bare med en følelse av noe må gjøres. Under all søttitallsslangen er de gjenkjennelige personer.

Petter Vennerød selv har i ettertid kalt denne filmen for en vorspielfilm. Dette synes Bergen filmklubb er helt riktig. Men der Vennerød ikke synes filmen har noe i dagens samfunn å gjøre, mener vi den innehar aspekter som også er relevante for vår tid. Så om du tar turen på denne flotte fredagsvisningen for å skratte, grine eller humre, vil du uansett oppleve en norsk filmhistorisk klassiker. Lasse og Geir er ufattelig morsom, men hvis man tar på seg AKP-ML-brillene sine vil man kanskje se noe dypere bak det hele.