Home » Borealis: Beats of Freedom

Borealis: Beats of Freedom

Beats of FreedomTittel: Beats of Freedom
Originaltittel: Zew Wolnoci
Manus: Wojciech Slota og Leszek Gnoiński
Foto: Dariusz Szymura og Piotr Trela
Produksjonsår: 2010
Nasjonalitet: Polen
Språk: Polsk tale
Spilletid: 73 min.
Visningsformat: DVD

Borealis: Beats of Freedom

Mens jernteppet lå tungt over de fleste sovjetiske land og presset aktørene innenfor utfordrende kunstmiljøer til taushet, blomstret polsk rockemusikk. Mye av denne musikken brøt med nedfelte konvensjoner og representerte en farlig motstand til det kommunistiske regimet som rådet i landet.

Beats of Freedom er en dokumentar som tar temperaturen på datidens polske musikkmiljøer, gjennom en rekke intervjuer av mennesker som nettopp på grunn av musikken minnes denne tiden som mer livlig enn det som står nedfelt i historiebøkene. Den engelske musikkjournalisten Chris Salewicz, tidligere skribent i NME og forfatter av flere artistbiografier, fungerer både som forteller og intervjuer. Store deler av filmen følger den årlige Jarocin-festivalen, hvor unge musikkentusiaster fikk en pause fra hverdagen og som i likhet med flere av datidens polske rockeband var offer for sensur og overvåkning. Beats of Freedom viser hvordan dette myldrende musikkmiljøet fungerte som en endringsdyktig geskjeftigelse og som et kollektivt rop om frihet før murens fall.

Denne filmen vises etter Amund Sjølie Sveens performance-foredrag «Sound of Freedom», som omhandler krigens evne til å skape mening, akustiske våpen og barnesanger brukt som tortur.

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.