Home » Trapped in the Closet

Manus: R. Kelly
Foto: David Hennings og Jim Denault
Musikk: R. Kelly
Medvirkende: R. Kelly, Cat Wilson, Rolando Boyce, Eric Lane, Michael Kenneth Williams m.fl.
Produksjonsår: 2005 og 2007
Nasjonalitet: USA
Språk: Engelsk tale
Visningsformat: DVD

He walks up to the closet; he comes up to the closet; now he's at the closet; now he's opening the closet

R. Kelly våkner en tidlig morgen og oppdager at han befinner seg i en fremmed seng med en fremmed kvinne. Det går opp for ham at han har vært utro mot sin elskede kone, og han kan plutselig ikke komme seg fort nok hjem. Uheldigvis eskalerer situasjonen umiddelbart, og halvannet minutt inn i fortellingen står vår helt i klesskapet mens hans nye elskerinne konfronteres av sin egen mistenksomme ektefelle. Ektemannen maner sannheten ut av henne, og kort etter står de der alle tre, i et pinlig trekantdrama. Det er derimot først nå ting virkelig tilspisser seg, og ektemannen inviterer inn sin egen homofile elsker. Forresten har R. Kelly for lengst trukket pistolen og ektemannen vifter med en kniv. Nei, vi nærmer oss ikke tredje akt i et intetsigende fjernsynsdrama, men fem-minuttersmerket i R. Kellys musikkvideoserie Trapped in the Closet – en såpeopera i 22 deler.

En kan godt spørre hva i alle dager en serie musikkvideoer med R. Kelly gjør i Bergen filmklubbs program, men da er en også mest sannsynlig ukjent med det fenomenet som Trapped in the Closet unektelig er. Filmklubben har alltid hatt et behov for å sette opp det eksperimentelle, det bisarre og det morsomme, og Trapped in the Closet er alle disse tingene, og mer! Over seriens løp følger vi musikeren mens han vikles inn i den ene intrigen etter den andre: vi snakker utroskap over en lav sko, barn utenfor ekteskapet, sex, homofili, en dverg, en prest, en hallik og en italiensk mobster – “Days of our Lives” i n-te potens.

I denne “hip-hoperaen” består lydsporet i sin helhet av R&B-sangerens fløyelsesmyke stemme, satt til en melodi som kan tenkes å komme forhåndsprogrammert på de fleste Casio-keyboard. Dette betyr at vi også får høre R. Kelly leke Michael Winslow i det han lager ulelyder fra en politisirene og sensurpip over banneord, i tillegg til å dubbe stemmene til alt fra italiensk-ættede mobstere til damer med tykk sørstatsaksent. Videre synger han oss gjennom flere mexican stand-offs og en usedvanlig klein sexscene.

Grunnen til at musikkvideoene fungerer så godt humoristisk er at Trapped in the Closet er så urovekkende uironisk. En klarer ikke å bestemme seg for om R. Kelly er en mester i camp og holder oss alle for narr, eller om han virkelig mener at dette er ektefølt samlivsdrama, om noe i overkant melodramatisk. Nylig annonserte artisten at nye episoder er på vei, noe som gjør denne visningen til den perfekte mulighet til å få med seg de innledende episodene, og kunne skryte på seg at en har vært kjent med fenomenet i lengre tid. Vi anbefaler at du møter opp og sikrer deg street cred!