Home » Edvard Munch

Edvard Munch

Edvard MunchTittel: Edvard Munch
Originaltittel: Edvard Munch
Manus: Peter Watkins
Foto: Odd Geir Sæther
Medvirkende: Geir Westby, Gro Fraas, Johan Halsbog, Eli Ryg, Kåre Stormark m.fl.
Produksjonsår: 1974
Nasjonalitet: Norge/ Sverige
Språk: Norsk/ engelsk tale, norske undertekster
Visningsformat: 35mm

Kunstneren som blek ung mann

Hvordan lage film om selveste Edvard Munch? For briten Peter Watkins var svaret et nesten tre timer langt, delvis improvisert og sjangerblandende filmeksperiment. Ambisjonsnivået er skremmende høyt, men heldigvis er gjennomføringsevnen tilsvarende.

Ved hjelp av et stort ensemble av amatørskuespillere rekonstruerer regissør og manusforfatter Watkins scener fra Edvard Munchs liv, fra en barndom preget av sykdom og død til den endelige anerkjennelsen som kunstner rundt århundreskiftet. Vi blir vitne til Kristiania-bohemen som diskuterer fri kjærlighet og kvinnefrigjøring, borgerskapets dobbeltmoral og kunstens samfunnsmessige rolle. Vi følger Munch til Berlin, hvor vi får oppleve den kvinnehatende August Strindberg og en fiendtlig innstilt presse. Vi ser hvordan Edvard overmannes av begjær og sjalusi, angst og rus. Og viktigst av alt: Vi iakttar hvordan Munchs kunst oppstår i midten av alt dette. På en imponerende måte rekonstruerer Watkins og fotograf Odd Geir Sæther tilblivelsen av en rekke av malerens verk. Det hele bindes sammen av Watkins kommentarer, som i stor grad er basert på Munchs egne notater og dagbøker.

Edvard Munch er ikke bare en kunstnerbiografi, den er et forsøk på å synliggjøre forbindelsene mellom liv og kunst – forbindelser som ifølge Watkins blir skygget for av den akademiske kunsthistorien, med dens fokus på epoker, inspirasjon og brudd. Filmen er også et sjeldent vellykket formeksperiment. Deler av dialogen er improvisert fram av skuespillerne, karakterene henvender seg tidvis direkte til kameraet, som om de ble intervjuet. Det kunne vært flaut, men blir det aldri. Fotograf Sæther skaper et mettet og intenst, tidvis klaustrofobisk billedduttrykk som Watkins fritt klipper sammen. Ettersom Edvard beveger seg mot et kunstnerisk gjennombrudd og et psykologisk sammenbrudd blir formen stadig heftigere. Brokker av lyd og bilde fra forskjellige perioder glir over i hverandre, enkelte scener vender stadig tilbake. Kronologien kollapser, men filmen når sitt emosjonelle og estetiske klimaks.

Edvard Munch ble produsert av NRK og Sveriges Radio og vist som miniserie på norsk og svensk fjernsyn i 1974. Watkins klippet sammen en kinoversjon som blant annet ble vist i Cannes i 1976. Først i 2007 ble filmen vist på norske kinoer. Edvard Munch er et dokudrama som tar filmkunsten like alvorlig som malerkunsten.

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.