Home » The Importance of Being Morrissey

Originaltittel: The Importance of Being Morrissey
Manus: Tina Flintoff og Ricky Kelehar
Musikk: Morrissey m.fl.
Medvirkende: Steven Patrick Morrissey, Noel Gallagher, Nancy Sinatra, J.K Rowling m.fl.
Produksjonsår: 2002
Nasjonalitet: Storbritannia
Språk: Engelsk tale
Visningsformat: Digital fil

I don't perform. Seals perform.

Nachspiel, klokken 04:30: Noen setter på The Smiths og en mer eller mindre beruset person begynner å danse mens han eller hun gråtkvalt prøver å formidle hvor SINNSSYKT mye The Smiths betyr: «To die by your side is such a heavenly way to die» – det er som om han synger til meg, se mine lyriske bevegelser!

Det er ikke til å komme unna at voldsomme følelser følger The Smiths og frontfigur Morrissey. Etter at bandet gikk ad undas i 1987 fortsatte Morrissey på egenhånd, frem til 1997, da ingen lenger ville ta i ham med ildtang i musikkbransjen. At en av Storbritannias desidert mest innflytelsesrike artister kunne være persona non grata i musikkindustrien, kan virke underlig. Saken er at Morrissey har en egen evne til å provosere, sjokkere og brenne broer. Dokumentaren The Importance of Being Morrissey ble filmet i 2002, mens Morrissey til manges forundring fremdeles stod strandet uten platekontrakt. Hovedpersonen hadde da skrevet et nytt album og søkt tilflukt i Los Angeles, hvor han holdt konserter med det uutgitte materialet. Som kjent fikk han endelig utgitt «You are the quarry» på Attack Records i 2004, hvilket ble en kommersiell suksess, med fire topp ti-singler på den britiske singellisten. Siden comebacket har han utgitt ytterlige to plater og turnert jevnlig.

Før innspillingen av The Importance of Being Morrissey hadde ikke Morrissey stilt opp til omfattende TV-intervju på seksten år. Dokumentaren ble produsert for den britiske TV-kanalen Channel 4, og inneholder arkivopptak, liveopptak og intervju med diverse kjendiser og venner. Den er tradisjonelt bygget opp, til tross for sitt utradisjonelle subjekt. Filmen fokuserer mindre på musikeren enn personen Morrissey, i den grad det er mulig å skille dem. Han er blitt så viden kjent for sine sterke og ofte svært kontroversielle uttalelser at man lett kunne laget en hel dokumentarserie om ham.

En av de tingene mange forbinder ham med, er hans militante motstand til kjøttindustrien og hans tilknytning til PETA, en av de mer aggressive dyrerettighetsorganisasjonene. Her til lands fikk han oppmerksomhet i fjor, da han sammenlignet 22. juli med dyremordene utført av Kentucky Fried Chicken og MacDonald’s. Han skjønte at han hadde tråkket over grensen og forklarte senere at han mente at alle uskyldige liv som går tapt er en tragedie, ikke kun menneskeliv. Det er kanskje urettferdig å trekke frem denne saken, men det er et eksempel på hvor fundamentalt Morrissey kan tråkke i den offentlige salaten. Dersom du er ute etter en film om musikken til Morrissey er kanskje ikke dette filmen for deg, men hvis du er ute etter en personstudie av en eksentriker som tross alle kontroverser betyr utrolig mye for utrolig mange, bør du komme på Filmklubbens visning. The Importance of Being Morrissey gir et ektefølt portrett av en type som nekter å inngå kompromiss, nekter å gi seg og ikke minst nekter å holde kjeft.