Home » 4 måneder, 3 uker og 2 dager

4 måneder, 3 uker og 2 dager

4 måneder, 3 uker og 2 dagerTittel: 4 måneder, 3 uker og 2 dager
Originaltittel: 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile
Manus: Cristian Mungiu
Foto: Oleg Mutu
Medvirkende: Anamaria Marinca, Laura Vasiliu, Vlad Ivanov m.fl.
Produksjonsår: 2007
Nasjonalitet: Romania
Språk: Rumensk tale, norske undertekster
Spilletid: 113 min.
Visningsformat: 35mm

Abort mission

Vi befinner oss i Romania, og året er 1987. Jernteppet ligger fortsatt tykt over landet som styres av diktator Ceaușescu, og abort er fremdeles ulovlig. Otilia og Găbiţa er venninner fra universitetet. Når Găbiţa blir gravid søker hun Otilias hjelp til å få gjennomført en ulovlig abort. De får kontakt med en Mr. Bebe, og avtaler å møtes på et hotellrom hvor han vil utføre aborten – mot betaling selvsagt. Kluss i hotellreserveringen deres fører til at det første møtet med Mr. Bebe ikke starter med en god tone, og tonen surner ytterligere når det viser seg at Găbiţa har løyet om hvor langt hun er på vei.

Temaet ulovlig abort er dystert som få, og med det totalitære kommunistregimet til Ceaușescu som bakteppe er filmen en tung affære. Abort ble lovlig i Romania i 1957, men grunnet mangel på hensiktsmessige prevensjonsmetoder ble aborttallene så høye at inngrepet i 1966 ble kriminalisert for å sikre befolkningsvekst. Samtidig ble kvinner oppfordret til å få så mange barn som mulig, og de som fikk fem eller flere mottok frynsegoder. De som maktet å få ti barn eller flere ble belønnet med status som Heltemødre av staten. Enslige kvinner over 25 år og gifte par uten barn ble derimot straffet. Ikke overraskende førte denne politikken til at mange kvinner ble lemlestet eller døde som følge av ulovlige aborter, gjerne utført på skitne hotellrom.

4 måneder, 3 uker og 2 dager er usentimental, usminket og grafisk. Den er veldig europeisk i den forstand at den virker som kunst på skjermen – den evige, men sanne klisjeen om det vonde og vakre. Filmen gjorde Mungiu til den første rumenske regissøren som vant Gullpalmen i Cannes. Foto er av Oleg Mutu, som blant annet også jobbet på den rumenske suksessen Lazarescus død (2005). Det er mange lange tagninger, den begynner stille, og spenningen bygges opp gradvis. Den hjelpeløse, gravide Găbiţa spilles overbevisende av Laura Vasiliu, og Vlad Ivanov er skrekkinngytende som Mr. Bebe. Filmens bjelke er allikevel Anamaria Marinca, som i rollen som den handlekraftige Otilia ofrer så fryktelig mye i vennskapets navn. Når en film tar opp abortproblematikk er det vanlig at den kommer fra et for-eller-imot ståsted. 4 måneder, 3 uker og to dager er overraskende ambivalent. Dette er en film som blir liggende i tankene lenge etter at den er slutt. Filmen handler om vennskap og selvoppofring – en av de mest tyngende følelsene du sitter igjen med er følelsene av håpløshet, menneskets håpløshet opp mot det totalitære.

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.