Home » Adaptation

Adaptation

AdaptationTittel: Adaptation
Originaltittel: Adaptation
Manus: Charlie Kaufman og Donald Kaufman
Foto: Lance Acord
Musikk: Carter Burwell
Medvirkende: Nicolas Cage, Meryl Streep, Chris Cooper m.fl.
Produksjonsår: 2002
Nasjonalitet: USA
Språk: Engelsk tale, norske undertekster
Spilletid: 114 min.
Visningsformat: Blu-ray

Being Charlie Kaufman

Etter å ha skrevet for TV i en årrekke fikk manusforfatter Charlie Kaufman i 1999 et gjennombrudd med den strålende Being John Malkovich, som handler om en dukkemaker som finner en portal inn i hodet til John Malkovich og blir der inne. Sånt kan man bare skrive om man er fullstendig genial eller sinnssyk, og med Adaptation forsøkte Kaufman på et vis å forklare hvordan hans eget sinn fungerer. Under produksjonen av Being John Malkovich fikk Kaufman i oppdrag å skrive et manus basert på Susan Orleans bok “The Orchid Thief”, og dette er resultatet: en film om Charlie Kaufman som forsøker å skrive et manus basert på Susan Orleans bok “The Orchid Thief”.

I en av sine få gode roller på 2000-tallet gir Nicolas Cage liv til den fiksjonaliserte Charlie, samt hans tvillingbror Donald. Brødrene bor sammen, og Charlie må konstant finne seg i brorens egne ideer til klisjéfylte thriller-manuskripter, mens han selv forsøker å finne en måte å angripe det heller smale kildematerialet på. “The Orchid Thief” er en bok om John Laroche, en fyr som samler på planter, og ikke spesielt mye mer. Charlie er fortvilet, og får dagene til å gå ved å forkaste og omskrive manuset, mens han i pausene fantaserer om hver eneste kvinne han noen gang har møtt. Han vil gjerne oppsøke Orlean for å finne ut om det finnes mer mellom linjene i boken, mer om Laroche enn historien om at han stjal utrydningstruede planter fra et reservat for selv å dyrke dem i veksthuset sitt, men han tør ikke. Donald overtaler ham til å melde seg på et manusforfatterkurs med Robert McKee i New York. Historien tilspisses da Donald kommer på besøk til Charlies hotellrom for å hjelpe til med manuskriptet.

Adaptation er et fascinerende og lekent eksperiment med filmmediet. Den er konstant bevisst på seg selv og hvordan den skal unngå klare feller for ikke å bli den filmen den etterhvert er dømt til å bli, og er en regelrett stiløvelse i selvreferering. Charlie Kaufman har skrevet en film om Charlie Kaufman som sliter med å skrive en film, og etterhvert finner ut at han må skrive seg selv og sin kamp mot kildematerialet inn i manus. Kaufman har skrevet inn en tvillingbror som igjen, som en av få fiktive karakterer i filmhistorien, har blitt kreditert som medforfatter av Adaptation og blitt nominert til Oscar for det. Kaufman har måttet gi opp boken i seg selv og latt Adaptation skli ut på en floskelaktig thriller-landevei, slik Charlie Kaufman i filmen også gjør det, ved hjelp av sin bror. Forvirret? Bare kom og se.

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.