Home » Magnolia

Magnolia

MagnoliaTittel: Magnolia
Originaltittel: Magnolia
Manus: Paul Thomas Anderson
Foto: Robert Elswit
Musikk: Jon Brion
Medvirkende: Julianne Moore, William H. Macy, John C. Reilly, Tom Cruise, Philip Baker Hall, Philip Seymour Hoffman m.fl.
Produksjonsår: 1999
Nasjonalitet: USA
Språk: Engelsk tale, norske undertekster
Spilletid: 188 min.
Visningsformat: Blu-ray

Bitre blomster

En regntung dag i utkanten av Los Angeles sliter en trofékone med skyldfølelse overfor sin døende ektemann. Sykepleieren hans tar på seg å finne sønnen hans, som leder et sjekkeseminar kalt «Seduce and destroy» og ikke har snakket med faren siden han forlot familien mange år tidligere. En kreftsyk gameshow-vert bærer på mørke hemmeligheter; hans datter er en dypt ulykkelig rusmisbruker som ikke stoler på mennesker. En politimann blir betatt av henne og klarer ikke forene all sin motgang med troen på den Gud han er sikker på eksisterer. Et vidunderbarn er lei av å bli hundset med av sin far og sine produsenter i sin rolle som smart liten gutt på TV, og et tidligere vidunderbarn med samme gameshow-bakgrunn er ulykkelig forelsket i en lokal bartender.

Slik henger Magnolia sammen, og disse historiene flyter inn i hverandre på så elegant vis at man ikke merker at det har gått over tre timer når man til slutt tar farvel med disse menneskene. Paul Thomas Anderson har skapt et univers som er så fengslende, ubehagelig og vakkert at alle skjebnene godt kunne ha blitt utbrodert enda mer.

I likhet med Short Cuts (1993), Robert Altmans filmatisering av Raymond Carvers noveller, er Magnolia et eksempel på en film som fullt ut benytter seg av flettverksformatet – en stor mengde karakterer og historier som henger sammen og kompletterer hverandre. Magnolia tar for seg fedre som svikter sine barn, den evige jakten på anerkjennelse og kjærlighet, tap og selvgransking, og setter det opp mot et bakteppe av bibelske allusjoner – det hele utsøkt fortalt, fotografert og spilt.

Magnolia var Andersons tredje spillefilm, og før mesterverket There Will Be Blood (2007) var det lett å argumentere for at den var hans beste. Man har sjelden sett Tom Cruise gjøre en bedre rolle enn den selvhatende misogynisten Frank Mackey, latt seg rive såpass med av en totalt absurd allsangsekvens, eller latt det passere at det uten videre regner frosker fra himmelen. Det er selvhøytidelig og pompøst, men det gjør ikke så mye når det blir gjennomført på så smakfullt vis. Magnolia er en av nittitallets virkelige godbiter.

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.